Fru Facius er forperson i fritiden

Kvinden i front for Dansk Vægtløftnings-Forbunds bestyrelse hedder Tina Facius. Hun brænder for at løfte unge ind i sunde fællesskaber – både i fritiden og i sit job hos Jobcenter Viborg.

Tekst og foto: Marianne Fauerholdt / Foto øverst: Privat

- Altså, jeg tror, at de fleste – hvis de lukker øjnene og tænker vægtløftning – så tænker de på mænd. Og hvis det er vores bestyrelse, så tænker de nok på mænd, der er grå i toppen. Men det passer ikke længere, fortæller Tina Facius og fortsætter:

- Medlemmerne i Dansk Vægtløftnings-Forbund er ligeligt fordelt mellem kønnene, og vores bestyrelse består af tre kvinder og fire mænd, der i gennemsnit er væsentligt yngre end tidligere bestyrelser.

Tina blev valgt ind i bestyrelsen som næstforperson i 2021. Tre uger senere blev forpersonen meget syg, og lederposten overgik til Tina, som siden da har stået i spidsen for at skabe bedre vilkår for vægtløftningssporten i Danmark.

Hjertet banker for de unge

Meget af arbejdet for Dansk Vægtløftnings-Forbund (DVF) foregår fra familiens hjem i Herning gennem Teams-møder, mails og telefonopkald, men Tina Facius tager også indimellem turen til hovedkontoret i Idrættens Hus i Brøndby – bl.a. for at mødes med forbundets tre ansatte, som hun også er chef for. Selve arbejdet består af alt fra MUS-samtaler og administration til store projekter som f.eks. ”Styrke på skemaet”, der skal hjælpe folkeskolerne med at få styrketræning ind i idrætstimerne.

Det kræver masser af energi og kræfter at være forperson for et landsdækkende forbund med 62 foreninger og en voksende medlemsskare, der nu tæller over 11.000 vægtløftere. Og selv med et fuldtidsjob samt træning og en familie, der også skal passes, stråler det ud af Tina Facius, at hun har den ekstra energi og power, der er nødvendig for at kunne stå i spidsen for at skabe udvikling og forandring.

For Tina er det helt klart lysten, der driver værket. Hun elsker vægtløftningssporten og foreningslivet, og hun har et stort ønske om at understøtte og udvikle idrætsfællesskaberne i forbundets klubber over hele landet:


- Jeg er opdraget i foreningslivet og har dyrket sport hele mit liv. Jeg vil derfor gerne give oplevelsen af de sunde fællesskaber videre. Og mit hjerte banker særligt for de unge, fortæller Tina Facius og understreger:

Vi skal have så mange unge mennesker som muligt til at deltage i fællesskaber, hvor de kan udvikle sig og møde andre unge mennesker, de kan spejle sig i.

Fra tanke til handling

Den del af Tina Facius’ mission som forperson for DVF, der handler om at inddrage unge i fællesskaber, hænger rigtig godt sammen med hendes job hos Viborg Kommune. Til daglig er hun nemlig leder af Team Unge i Jobcenter Viborg, som arbejder med forskellige indsatser, der skal hjælpe unge under 30 år videre i job eller uddannelse.

Tina Facius’ daglige base er i stueetagen på Viborg Rådhus

Et af de tiltag, som Tina Facius og hendes team arbejder med lige nu, er projektet Startblokken. Her går der en lige linje fra Tinas tanker til faktiske handlinger. Viborg Kommune er nemlig sammen med Viborg FF og Viborg HK de første lokale aktører i et nationalt initiativ fra Dansk Idrætsforbund (DIF), som så dagens lys i februar. Startblokkens private og offentlige aktører tilbyder unge i alderen 18-29 år, som står uden for arbejdsmarkedet, at de kan blive en del af et idrætsfællesskab. Deltagelse i projektet skal styrke de unges trivsel, motivation og selvtillid og styrke dem på vejen til uddannelse eller et job.

Det er lige vand på Tinas mølle, og entusiasmen lyser tydeligt ud af øjnene, når hun fortæller om projektet:

- Det gør jo en kæmpe forskel, at de unge kan møde ind i et fællesskab i fodboldklubben, hvor de kan udvikle sig og få mere selvtillid på vej mod en normal hverdag og et velfungerende fritidsliv. Altså, det er jo det, jeg går på arbejde for, hver eneste dag," siger Tina.

Der er rigtig god sammenhæng mellem Tina Facius’ daglige virke og hendes frivillige bestyrelseshverv, og Tina Facius kan da også tage gode erfaringer med det ene hverv til det andet, fortæller hun:


- Jeg skal f.eks. hele tiden være omstillingsparat og kunne tage beslutninger på stående fod i begge mine lederroller. I begge job får jeg også god erfaring i at koordinere og facilitere ret store netværk af eksterne aktører, så vi kan skabe resultater sammen.

Begge steder handler det om at skabe fællesskaber, der løfter sammen. Så ja, det ligner lidt hinanden, ikke?

Fællesskab og individuel styrke

Hvis Tina Facius skal beskrive, hvorfor vægtløftning oprindeligt tiltrak hende, så fremhæver hun kombinationen mellem foreningsfællesskabet og det individuelle ansvar:

- Det, der tiltalte mig ved vægtløftning, var, at der er alt det gode i foreningslivet. Og så er det stadigvæk en individuel sport. Du får fællesskabet, men du får også dine egne sejre.

Ifølge Tina er vægtløftning også en mental sport:

- Det er noget med at finde noget inde i sig selv. Altså, man træner jo månedsvis for at stå i seks minutter på et plateau og yde det bedste, man nogensinde har gjort. Og hvis man ikke har gjort det på de seks minutter, så er det bare ærgerligt. Og der er ikke andre at skælde ud end dig selv.

Et lille udpluk af, de mange medaljer, som Tina vandt i sin aktive karriere som vægtløfter

I vægtløftning er der altid 100% afregning med det samme. Enten klarer man vægten, eller også gør man ikke. Det handler om så høj en grad af perfektion som muligt. Det gælder også til de mange store stævner, som Tina Facius har deltaget i sin tid som aktiv vægtløfter.

Hun har i sin 10 år lange sportskarriere som eliteudøver vundet medaljer i lange baner – bl.a. flere medaljer ved danske mesterskaber og en EM-bronzemedalje. Men hun har også oplevet det modsatte:


- Altså, jeg har rejst til et stævne på den anden side af polarcirklen - i Rovaniemi i Finland - for så at løfte og misse de tre første forsøg og dermed ikke komme videre i turneringen.
Med sin baggrund som topatlet er Tina Facius selvsagt konkurrenceminded. Og indimellem tager hun faktisk også den del af sine erfaringer fra sportsverdenen med ind i sit daglige arbejde, fortæller hun:


- Jeg kan jo godt lide at have data, som vi kan måle på – ligesom i sporten. Og jeg har også et par gange stillet præmier i udsigt, hvis vi nåede vores mål. Som f.eks. da hele jobcenteret skulle arbejde mod, at 25% af alle vores borgersamtaler skulle være digitale videomøder. Der havde vi da en lille konkurrence, hvor teamet nåede deres mål og fik kagepræmier.


Der er noget med, at kager virker godt som præmie. Hvad det er, ved Tina ikke helt.


- Men det virker, siger hun og griner.