Fra tvang til magi

Violin-tvang som femårig åbnede skoleleder Hans Nyholms hjerte for musikken – en kærlighed han giver videre til eleverne og som forsanger i bandet Magi i Luften.

Tekst og foto: Vivi Sjøner & Kolstrup

Vi er enige om, at tvang er noget skidt. Meeeen, der er undtagelser.

- Musikken har altid været en del af mit liv - lige siden min mor tvang mig til at gå til violin som femårig, fortæller en storsmilende Hans Nyholm.

I dag er Hans skoleleder på Finderuphøj Skole, og musikken fylder ret meget – både fagligt og privat.

Violinen blev dog med tiden skiftet ud med guitar, som Hans sammen med sin lille flok af teenagekammerater lærte sig selv at spille på. Det resulterede i bandet No Bloody Good Band, som var en del af de sidste år i folkeskolen i Rødkærsbro.

Da Hans drog videre ud i livet, tog han musikken med sig – både på seminariet og i de job han havde – selvfølgelig som musiklærer.  Og alle steder fandt Hans nogen at spille med.

Magi i Luften

En dag tog Hans til en jamsession i Silkeborg, hvor han sang sammen med jazz- og bluesguitaristen Uffe Steen.

- Det hørte ”nogen”, og jeg blev efterfølgende ringet op og spurgt, om jeg ville komme til audition som sanger i bandet Soul Workers. Jeg fik jobbet, men vi nåede kun at komme ud og spille èn gang, lave èn video og èt tv-indslag, inden Corona fik alt til at falde fra hinanden, fortæller Hans.

Men nogle gange skal der ikke ret meget til, før magien opstår. For Hans’ korte karriere i Soul Workers blev efter Coronanedlukningen opdaget af et band i Viborg, som manglede en forsanger. For anden gang blev Hans ringet og spurgt: ”vil du synge for os?” Det var bandet Magi i Luften, der ringede. Og Hans sagde ja!

- Jeg havde aldrig troet, det skulle ske. Jeg var næsten 50 år, skoleleder og får pludselig 30 – 40 spillejob i bogen. Hmmm. Kan, du klare det, Hans? Ja, det kan jeg godt!

Og Hans elsker det! Magi i Luften spiller alle de store hits – hovedsageligt danske, og publikum er altid med på kor. Bandet har spillet til bl.a. Snapsting og Skive Festival.

- Når du spiller musik, og der står 400 mennesker, der fester og synger med, så kan jeg ikke tænke på arbejde. Det er en ren katalysator. Min hjerne lukker ned og blive renset, fortæller Hans. Foto: KolstrupFoto

Musik skaber fællesskab

For Hans er musikken vigtig, fordi den skaber fællesskab, og på Finderuphøj Skole er musikken også en del af skoledagen.

- Vi holder hver dag 20 minutters Fællesskabsbånd, hvor alle elever mødes i enten tre grupper rundt om på skolen eller i hallen ved større lejligheder. Og stort set hver dag bliver der sunget. I tiden synger vi ofte ”En lærke letted.”

I vindueskarmen på Hans kontor ligger en trompet. Den bliver brugt til at spille fanfare til samling af alle eleverne.

- Det gør det lige lidt mere festligt, griner Hans.

Hans Nyholm foran Finderuphøj Skole, hvor musikken også får lov til at fylde.

Mellem skolelederjobbet og turnélivet har Hans også tid til at være en del af styregruppen for Kultursporet. Her arbejder KLC og Kulturskolen for, at alle folkeskoler, SFO’er og daginstitutioner får mulighed for at tilbyde børnene kreative forløb med fx musik, kor, billedkunst, tegning, scenekunst eller fortælling.

- Det er meningsfyldt, og jeg er glad for at få lov til at sidde med, bidrage med mit syn og sammen med de andre arbejde for, at vores børn skal opleve musik, kunst og kultur.

Er der stor forskel på at være skoleleder og forsanger i et band?

- Nej, og så alligevel. Men der er noget med at turde stå forrest og være den, der taler. Alt er jo et demokrati, og selv om jeg er leder, skal bandet være med.

Kan du stadig spille violin?

- Ja, men det lyder ikke kønt.