Jeg elsker at lave mad

På trods af at Ilina Mircheva ikke gik meget op i madlavning, søgte hun elevplads som ernæringsassistent – og hun har aldrig fortrudt det.

Tekst og foto: Vivi Sjøner/Kommunikation og  Madservice Viborg

- Jeg elsker mit arbejde, fordi jeg er med til at give glæde til andre mennesker med den mad, jeg laver, siger Ilina Mircheva med et stort smil.

I godt to år har Ilina været i gang med uddannelsen som ernæringsassistent hos Madservice Viborg. Når hun er færdig, kan hun vælge at læse videre til diætist, men i første omgang vil Ilina bare gerne have et job i det fag, som hun er blevet ret vild med.

- Da jeg startede, havde jeg aldrig stået i et stort køkken før, men jeg har virkelig fundet min rette hylde.

Ilina har en kort pause i dagens køkkenarbejde, hvor hun har lavet lammekølle, flødekartofler og grøntsager. Hun er sammen med sine kolleger med til at lave mad til hovedsageligt ældre borgere i Viborg Kommune.

Trygt sted at være ny

Det kan godt være Ilina ikke vidste meget om madlavning i storkøkkener, da hun begyndte som elev, men det har ikke betydet noget, for der bliver taget godt imod elever i Madservice Viborg.

- Alle er bare så søde, og det er er helt ok at stille spørgsmål, hvis der er noget, du ikke forstår. Du må også gerne spørge flere gange, det betyder ikke noget. Det har jeg gjort mange gange. Så det er et trygt sted at være ny og elev, siger Ilina.

Læs også om Charlotte Andersen, der er kontorelev i Viborg Kommune.

En typisk arbejdsdag starter i køkkenet med morgenbriefing af, hvilke retter der skal tilberedes i løbet af dagen.

- Til briefingen finder vi ud af, hvem der skal lave hvad, og vi kan selv vælge, hvilke opgaver vi vil have. Det er dejligt. Jeg kan lide at lave det meste – også diætkost som vi ikke lærer om på vores skoleophold. Det er særlig kost til borgere, der måske har svært ved at synke, har allergier eller andet vi skal tage hensyn ti. Jeg er også glad for, at hvis jeg for eksempel får en god eller kreativ idé, så er det helt ok at jeg prøver den af, forklarer Ilina, der personligt har svensk pølseret og bulgarsk musaka som sine favoritretter.

God stemning over gryderne

Men Ilina og hendes kolleger står over gryderne og kokkererer, er der plads til at de sparrer med hinanden, og hjælper til, hvis nogen har brug for det.

- Vi skal også altid smage på hinandens mad. Vi serverer aldrig mad uden at mindst to har smagt på den.

Men der er også plads til andet end lige madlavning i løbet af dagen.

- Ja, vi kan sagtens både snakke og hygge os, mens vi laver mad. Her er altid en god stemning. Selvfølgelig, hvis vi har meget travlt, så koncentrerer vi os og taler måske ikke så meget, men eller så har vi det også sjovt med hinanden.

Ilina er ikke den eneste elev i Madservice Viborg. I alt er der fem – tre kvinder og to mænd. Her hygger hun sig med sin elev-kollega Mariia Pokrovska.