Else elsker naturen

Kærlighed til natur og haver ligger i mit DNA. Derfor er uddannelsen i det grønne område ideel for mig, fortæller Else Andersen, som snart er færdiguddannet anlægsgartner ved Park og Vej.

Tekst og foto: Lene Bækgaard / Kommunikation

Det er en forårsdag. Ved siden af Viborg Bibliotekerne holder en ladbil fra Park og Vej, og rundt om hjørnet er anlægsgartnerelev Else Andersen i fuld gang med at plante og luge i bedene i de store sten-diger op ad parkeringspladsen. Det småregner, så vi sætter os indenfor på bibliotekets læsesal, mens vi snakker.

Det ligger i generne

Else Andersen arbejder både praktisk og kreativt som anlægsgartnerelev.

- Jeg tror måske, det med interessen for haver og planter ligger i familiens DNA. Min mormor og morfar drev et gartneri, hvor min mor voksede op, og familiehistorierne om min farfar handler alle om, at han var så nøjagtig med sin have, at han klippede sin græsplæne med en neglesaks, smiler Else Andersen.

Selv havde hun ikke nogen udpræget haveinteresse med sig, da hun søgte elevstillingen ved Park og Vej. Det var mere det at være udenfor og være omgivet af natur, der tiltalte hende.

Inden hun kastede sig over uddannelsen til anlægsgartner, flirtede hun i tankerne med flere forskellige andre uddannelser, som også havde meget fokus på kreative aspekter og en god blanding mellem det at bruge både hoved og hænder. Men i dag er hun ikke i tvivl om, at hun har valgt det rette erhverv, hvor de ønsker kan blive opfyldt.

- Jeg har altid været meget interesseret i design, og jeg føler, at jeg kan udnytte mine evner i forhold til at tænke kreativt og visuelt i jobbet som anlægsgartner, fortæller hun.

Jeg kan udnytte mine evner til at tænke kreativt og visuelt i jobbet som anlægsgartner.

Else Andersen

Samarbejde på tværs

Som et eksempel på en opgave, der både udfordrede og tændte hendes kreativitet, nævner Else renoveringen af Asmild Klosterhave i 2023, hvor hun var en del af et team, der også omfattede en landskabsarkitekt fra kommunen, en madhistoriker og eksterne samarbejdspartnere fra bl.a. Vitskøl Kloster.

- Det var en virkeligt inspirerende opgave. Den lille, historiske have fik en vældig opgradering, hvor alle de eksisterende bede skulle endevendes. Jeg var med i hele processen, og det var meget givende, beretter Else Andersen.

Fagligheden er i top i Park og Vej, synes Else.

Generelt har hun kun roser til overs for opgaverne og arbejdsmiljøet i Park og Vej. Har man en god idé, er der som regel gode chancer for at få lov at prøve den af i praksis. Fagligheden er i top, og der er masser af muligheder for at bruge hovedet, når opgaver skal planlægges og udføres, mener Else Andersen.

Læs også om Charlotte, der er elev i Viborg Kommunes administration.

Fremtiden

Else Andersen er færdiguddanet som anlægsgartner i oktober 2024.

Til oktober i år kan Else Andersen kalde sig anlægsgartner, når hun har bestået sin svendeprøve. Hvad fremtiden så bringer arbejdsmæssigt, kan hun ikke spå om endnu.

- Jeg pusler lidt med planer om at flytte lidt tættere på min familie, som bor på Vejle-kanten, fortæller Else Andersen. På spørgsmålet om, hvad hun laver om ti år, svarer Else, at hun nok enten er ansat i en privat virksomhed eller er blevet selvstændig.

Da vi tager afsked, kan jeg ikke dy mig for at bede om bare ét godt råd til, hvordan jeg kan gøre min private have lidt mere klima-venlig. Det får jeg.

- Sæt et par bærbuske midt i din græsplæne, så du undgår sådan en græs-ørken, som man ser mange steder, lyder Elses afsluttende råd. Det råd er hermed givet videre.