Frivillige skaber liv og glade dage for ældre

Beboerne på pleje- og omsorgscentret Skovvænget i Bjerringbro har et bredt udvalg af fælles aktiviteter, de kan deltage i. Det skyldes et fantastisk samarbejde mellem aktivitetsmedarbejder i ydertimerne, Hanne Træholt Larsen, og de frivillige.

Tekst og billeder: Britt Roslyng/Kommunikation 

Der er pyntet op til jul i fællesrummet på pleje- og omsorgscentret Skovvænget. Seks borde er dækket op til kaffe og kage med porcelæn, der bærer Bjerringbros byvåben. Midt på bordet står en juledekoration oven på en rød- og hvidmønstrede bordløber.

Her er hyggeligt og en god stemning.

Ved indgangen til fællesrummet står Inga Pape Hvornum, der er frivillig på Skovvænget. Efterhånden som beboerne ankommer, tager hun hjertelig imod dem alle.

- Min mand har boet på Skovvænget, og jeg er kommet her, siden han flyttede ind. Derfor kender jeg dem alle sammen, og jeg gør meget ud af at få alle til at føle sig velkomne, siger Inga Pape Hvornum, der har været frivillig på Skovvænget de seneste tre år.

Mellem bordene går Dagmar Jørgensen, der også er frivillig – og Hannes mor - rundt og sikrer, at alle beboere finder sig til rette.

Da vivi.dks udsendte ankommer til fællesrummet, får jeg den samme varme velkomst og efter at have fortalt, hvem jeg er og lavet en aftale om at tale med Inga lidt senere, finder jeg en plads ved et bord sammen med fire af Skovvængets beboere.

Ambassadører for den gode stemning

Inga hjælper med at finde den rigtige side i sanghæftet.

Aktiviteterne er altid velbesøgte, og det er ingen undtagelse denne eftermiddag, hvor et lokalt orkester spiller kendte julesange og -salmer. Alle har fået et sanghæfte, så de kan synge med.

- Vi lægger ud med sang nummer to, lyder de fra orkestret.

Straks rejser Hanne, hendes kollega og de tre frivillige, der er mødt ind for at hjælpe med koncerten, sig op. De hjælper beboerne med at finde den rigtige side i sanghæftet. Alle, der kan, synger med.

Efter 45 minutter med sange som ”Det sørme, det sandt, december”, ”Dejlig er jorden” og ”Der er noget i luften” er der kaffepause. Hanne og de frivillige har hentet kaffe, te og kage. De frivillige deler ud, mens Hanne sørger for is til de beboere, der har besvær med at synke. Da alle er velforsynet, fordeler Hanne og de frivillige sig ved forskellige borde.

Læs også artiklen "Pensioneret bibliotekar skaber juleglæde for de mindste"

- Vores frivillige er guld værd. De understøtter mit og mine kollegers arbejde ved fx at skabe en god stemning, finde sange og holde en samtale i gang ved bordene. Så kan vi have fokus på det faglige, som fx at finde den rigtige kost til beboerne, fortæller Hanne Træholt Larsen.

Kaffepause

Dagmar skænker kaffe til beboerne i pausen.

Jeg vil ikke forstyrre midt i koncerten, så da der er et ophold i musikken, ser jeg mit snit til at tale med Inga. Hun er glad for at være frivillig på Skovvænget og kommer her ofte.

- Jeg kan se en mening med at gøre andre glade, og det gør jeg her. Derfor er jeg også til de fleste arrangementer, forklarer Inga Pape Hvornum.

Det bliver bekræftet fra den ældre kvinde, der sidder til min anden side.

- Vi er også glade for, at du kommer, lyder det med spinkel stemme fra den ældre dame, der har fulgt med i vores samtale. Hendes bemærkning får Inga til at trække på smilebåndet og udbryde:

-Jeg føler mig også værdsat, og alt i alt synes jeg, at det er pragtfuldt.

Og så er Inga væk igen, for kaffen er sluppet op, og kanderne skal fyldes op.

Det skal være godt at være frivillig

Inga er en ud ca. 25 frivillige på Skovvænget. De hjælper til ved aktiviteter, og derfor er det Hanne, som aktivitetsmedarbejder, der koordinerer alle aftaler.

- Nogle kommer fast til banko, andre til film eller fredagsbar. De får selv lov til at vælge, hvad de vil hjælpe med.

Hanne Træholt Larsen

Udover at koordinere aftaler, står Hanne også for det praktiske i form af forsikringer, arrangere en fest for de frivillige og sørge for en lille julehilsen, så de frivillige kan føle sig værdsat.

- Jeg har et princip, der hedder, at det skal være lige så godt at være frivillig hos os, som det er at være beboer, slutter Hanne.