Pensioneret bibliotekar skaber juleglæde for de mindste

Der er gang i den, når Erik Kierkegaard holder jule-billedbanko og fortæller historie på Viborg Bibliotekerne for kommunens børnehavebørn.

Få artiklen læst op

...

Tekst og foto af Britt Roslyng/Kommunikation 

Kulden har fat i børnenes kinder, da de ankommer til Viborg Hovedbibliotek. Denne dag i slutningen af november er børn fra Solstrålen i Karup, Spangsdal Børnehus og Overlund Børnecenter taget turen til Viborg for at spille jule-billedbanko og høre Erik Kierkegaard fortælle en julehistorie.

De små fødder tripper for at komme ind i kælderlokalet, hvor det hele foregår, og børnene sitrer af spænding over, hvad der skal ske. Endelig får de lov til at komme ind i lokalet med dæmpet belysning og levende lys, hvor de sætter sig ved tre langborde med en rød voksdug på.

En efter en deler Erik alle spilleplader til banko ud til alle børn og voksne.

- Når man spiller Jule-billedbanko, er det vigtigt, at man kan tælle til ni, begynder Erik og straks efter begynder alle børn at tælle i kor.

Og så går spillet i gang.

Julehygge i litteraturens verden

I 18 år har Erik holdt jule-billedbanko med karakterer og genstande fra kendte børnebøger og -film.

På bankopladen er billeder af figurer og genstande fra kendte børnebøger. Erik trækker et billede, som han placerer på en overheadprojektor – et apparat, der kan bruges til at projicere gennemsigtige billeder med – imens han fortæller lidt af historien eller kommer med en ledetråd til, hvor billedet stammer fra.

- Hun er to centimeter høj, går med en rød hue hele året, selvom hun ikke er nisse. Kan I gætte, hvem der er på det næste billede? Spørger Erik børnene.

- Cirkeline! Kommer det spredt fra de tre borde.

- Det er nemlig rigtigt, roser Erik.

Børnehavebørn lægger brikker på bankopladen.

Efterhånden som billederne bliver vist på lærred, stiger spændingen.

- Jeg mangler kun én, lyder det begejstret fra salen.

To billeder senere er den der endelig.

- BANKO! En dreng med nissehue på er den første til at få fuld plade og kan glad gå hen og tage en kop med julesmåkager. Kort efter får alle andre også banko, og snart er kopperne fordelt ud til alle børn. For til jule-billedbanko er der ingen, der går tomhændet hjem.

Historien om Nissen i Nødden

Når alle børn har spist deres banko-præmie, står den på juleteater. I år opfører Erik fortællingen om Nissen i Nødden. Fra små bænke sidder børnene betaget og lytter med, mens Erik tager dem gennem fortællingen om, hvordan en mand knækker en nød og en lillebitte nisse kommer ud. Nissen er blevet tryllet lille af den julehadende troldmand. Nu må manden hjælpe nissen, og alle de andre nisser, der er tryllet små, for at redde julen.

- Jeg gør meget ud af, at det skal være simpelt, og hvor det er historien og ikke udstyret, der er det bærende.

- Der er mange ting i dag, der foregår i et højt tempo. Her gør jeg en dyd ud af, at det foregår i et stille tempo, så børnene kan leve sig ind i fortællingen, fortæller Erik Kierkegaard.

Børnene følger spændt med, som manden bryder ind i troldmandens hus ved nattetid og stjæler formindskelsespulver.

Erik inddrager børnene i forestillingen, og i fællesskab bager de en kage med formindskelsespulveret til troldmanden og lokker ham til at spise den.

Mon det lykkes dem at redde nisserne og julen?

Traditioner, der fortsætter

Han har prøvet det mange gange før; at stå i spidsen for det traditionsrige jule-billedbanko og -teater, der hvert år skaber juleglæde for børn i alderen 4-6 år.

Egentlig var Erik Kirkegaard gået på pension for fem år siden.

Men lysten til at skabe kreative aktiviteter for børn trækker stadig, og derfor er Erik nu frivillig på Viborg Bibliotekerne.

- Jeg tror, det er blevet til 18 år. Lad os bare sige, at jeg i alt fald har holdt Jule-billedbanko i mange år. Det handler om at skabe gode oplevelser her i julen og glæde en masse børn og voksne

Erik Kierkegaard

På den udsendte rapporters spørgsmål om, hvor længe han vil blive ved med at lave jule-billedbanko, svarer Erik:

- Så længe børnene er glade for det, jeg laver, så tager jeg nok et år mere.