Det kolde gys giver velvære og nye fællesskaber

Nye saunaklubber skyder op rundt omkring i kommunen, og derfor har vi taget et nærmere på kig på, hvorfor det er så dragende med en tur i det kolde vand

Tekst og foto af: Katrine Rubeck, Kommunikation

De to kolleger fra Vestervang Skole Berit Haarup, der er pædagogisk leder, og Anja Karlsen, der er lærer, bader i Hald Sø og i Vestbadet året rundt, og de er ikke tvivl om, at det har været livsforandrende for dem.

Når vinden suser, sneen fyger og temperaturen ligger omkring frysepunktet, kan det være svært at forestille sig, hvordan en tur i bølgen blå kan give ro og velvære. For Anja Karlsen, der egentlig præsenterer sig selv som helårsbader, har det været en helt ny verden, der har åbnet sig, efter hun ved et tilfælde kom i gang med at vinterbade.

- For mig har det været livsforandrende. For det første stilner det fuldstændig nervebanerne og giver en helt særlig ro i kroppen. Derudover har jeg altid været en frossenpind, det er jeg ikke længere, fordi mit blodomløb simpelthen er blevet bedre, fortæller hun.  

Den samme oplevelse har Berit Haarup.  

- Man kan bare ikke undgå at blive glad og gå derfra med et kæmpe smil på læben.

Vinterbadning er ikke bare vinterbadning

I Viborg Kommune er der mange muligheder for vinterbadning. Gennem projektet Blå Støttepunkter arbejdes der på at flere borgere kan få nem adgang til vandaktiviteter, og nye saunaklubber åbner rundt i kommunen. Anja Karlsen bader i Hald Sø og er medlem af saunaklubben ved Skytteholmen.

”Jeg vidste ikke, hvad Skytteholmen var, selvom jeg har boet i Viborg siden 2000. Men en sommerdag før corona cyklede jeg en tur derud med en veninde for at bade i Hald Sø. Det var så dejligt, at vi fortsatte med cykel- og badeturene hele sensommeren,” fortæller hun.

Da dagene blev kortere og vandet køligere, mødte de to veninder helt tilfældigt en vinterbader i søen, som de faldt i snak med. Han præsenterede de to veninder for principperne med vinterbadning, og hvordan det handlede om gentagelserne ved at gå ud i vandet og dyppe sig og ind igen.

- Med tiden lærte jeg at blive siddende længere og længere tid i vandet, mens jeg begyndte at mærke min egen krop. Der bliver udløst en masse endorfiner i kroppen, som giver den bedste følelse. Der er så mange gode ting ved det både på det fysiske plan og det mentale, jeg kunne slet ikke stoppe igen,

forklarer Anja Karlsen.
Berit Haarup bader i Hald Sø med naturen som bagtæppe.

Berit Haarup bader også i Hald Sø, og hun kombinerer det med ugentlige besøg i Vestbadet.  

- Det var min søn, der i sin tid spurgte, om vi ikke skulle prøve at tage til saunagus i Vestbadet. Jeg havde faktisk helt ondt i maven, da vi skulle af sted første gang. Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, fortæller Berit.

Men i dag kan hun ikke undvære det, og hun bader både i Hald Sø og i Vestbadet.

- I Vestbadet får jeg effekten af vekselvirkningen mellem varme og kulde, og jeg får alvor blodomløbet i gang. Ligesom Anja har jeg også været lidt af en frossenpind tidligere, men det er jeg ikke længere. Derudover oplever jeg en ro, mens jeg sidder i saunaen. Der er helt stille, og det er en stund, du har for dig selv, ” forklarer Berit Haarup.

Når hun bader i Hald Sø, tager hun ud til Inderøen ved Dollerup Bakker, hvor der er hundeskov, og hun kan have hundene med. Her foregår badeturene dog uden sauna.

- Det er med naturen som bagtæppe, og det en helt fantastisk oplevelse.

Fællesskabet giver varmen

Anja Karlsen er hurtig til at supplere.

- I hverdagen er du på hele tiden med bimmel og bammel omkring dig, men når du sidder derude midt i søen, nyder du naturen, og du ser, hvordan skoven og søen vågner. Det er helt magisk.

Men det er ikke kun mental ro og fysisk velvære, vinterbadning bidrager til. Hurtigt falder snakken også på det fællesskab og den imødekommenhed, de begge har oplevet i forbindelse med vinterbadning.  

- Jeg har fået masser af venskaber i saunaklubben, og vi får også tit en kop kaffe sammen, når vi har badet. Alle er simpelthen så søde, og særligt når man lige skal i gang og lære rutinerne at kende. Du skal i hvert fald ikke være bange for at møde op første gang, siger Anja Karlsen.

Respekt for vandet

Der er ingen tvivl om, at de to kolleger er varme fortalere for den kolde fritidsaktivitet. Men de opfordrer også til, at man har respekt for vandet og den enorme påvirkning, det har på kroppen.  

- Jeg har prøvet en enkelt gang at få kuldechok, og det var så ubehageligt. Hele min krop lukkede ned, jeg kunne ingenting, og dem, jeg badede sammen med, måtte hjælpe. Det har givet mig kæmpe respekt for det!

- Det er netop derfor, vi aldrig bader alene. Men når det er sagt, bør alle prøve det, og det er med IKKE at give op efter første gang. Du skal prøve mindst tre gange. Det kræver tilvænning, siger Berit Haarup.

Og ja, det er rigtigt, at man ikke har badetøj på, da det holder på kulden, og dermed får du ikke den optimale effekt, når du går i saunaen.

- Men altså, du må gerne have badetøj på, hvis det er, og ellers kan du nemt have et stort håndklæde med, siger Anja Karlsen.