Matchmakeren Tina flytter mennesker

Det handler om at skabe relationer og se muligheder, når jobkonsulent Tina Hjorth Stender hjælper udenlandske borgere og danske virksomheder med at finde hinanden

Tekst: Marianne Fauerholdt / Kommunikation
Foto: Niels Norman Brygger / Sprogcenter Viborg og Marianne Fauerholdt / Kommunikation

Det vakte Vivi.dk-redaktionens nysgerrighed, da Sprogcenter Viborg i december lagde et flot opslag på Facebook om kvinden Emne Isa fra Damaskus i Syrien, der efter bare to år i Danmark er kommet i fast job som blomsterbinder hos Eventforce i Bilka Viborg og samtidig har fået et vikariat hos Overlund Blomster og Brugskunst.

Det er noget af en bedrift, og ifølge sproglærer Niels Norman Brygger, som har skrevet opslaget, så er jobkonsulent Tina Hjorth Stender en af hovedkræfterne bag Emne Isas succes på det danske jobmarked

Vi har derfor besøgt Tina i Jobcenter Viborg for at høre, hvad en jobkonsulent egentlig laver – og hvordan hun ser sin egen rolle på Emne Isas vej til jobbet som blomsterbinder.

Koordinator og matchmaker

Ifølge Tina Hjorth Stender handler det som jobkonsulent om at se muligheder og skabe gode relationer:

- Mit job er at forbinde mennesker med virksomheder. At trække i de tråde, der gør, at både borgeren og virksomheden bliver glade for hinanden - og at begge parter får noget ud af en praktik eller en ansættelse. Jeg er altså en slags matchmaker, der undersøger, hvad begge parter har brug for i et jobmatch, og gør mit bedste for, at ”de rigtige to” møder hinanden. Og så koordinerer jeg forløbet, indtil borgeren ikke længere har brug for vores hjælp, fordi vedkommende har fået et fast job.

Undervejs i et typisk jobforløb i Virksomhedsservice, hvor Tina Hjorth Stender er ansat, er der mange forskellige veje til det rigtige match. I Tinas team modtager de udlændige, der kommer til Viborg Kommune uden job. Den første, der modtager den nye borger, er en sagsbehandler, og når der er lavet aftaler om de helt basale ting, handler det typisk om at få borgeren i gang med sprogundervisning på Sprogcenter Viborg.

Allerede efter fire ugers ophold skal den nyankomne ud i et praktikophold, og sådan var det også for Emne Isa, der ikke talte andre sprog end arabisk, da hun kom til Viborg.

At spotte og sælge et talent

Afdelingschef i Bilka Nina Christensenm Emne Isa og Tina Hjorth Stender.

Det er så her Tina Hjorth Stender for alvor kommer på arbejde. Gennem samtaler sporer hun sig ind på, at Emne Isa godt kunne tænke sig at arbejde med grønne planter:

- Så tager jeg fat i afdelingschef Nina Christensen i Bilka, og fortæller hende om Emne. Hun siger ja til at tage Emne i praktik. Her arbejder Emne bl.a. med at vande planter, men Nina fortæller mig, at der sker noget helt særligt med Emne, når hun får afskårne blomster i hænderne. Emne får derfor lov at tage blomster med hjem, der ellers skulle kasseres. Så arbejder hun med blomsterne derhjemme og bliver rigtig dygtig til at binde buketter.

Nina Christensen fortæller også Tina Hjorth Stender om Eventforce, et privat firma, der binder blomster og sælger dem i Bilka. Tina tager derefter straks fat i Eventforce og arrangerer et møde, hvor Emne Isa er med. Emne er nervøs for, om hun kan klare jobbet, da hun på det tidspunkt ikke kan så mange danske gloser, men også her kan jobkonsulenten hjælpe:

- Jeg hjælper hende bl.a. med at skrive ned, hvad de forskellige blomster hedder på dansk og øver med hende på de forskellige kompetencer, som hun får brug for, når hun skal betjene kunder i en dansk butik, fortæller Tina Hjorth Stender.

Ud over det åbenlyse talent for blomsterbinding, fremhæver Tina Hjorth Stender også Emne Isas søde og altid smilende fremtoning som et kundevenligt plus, da hun skal ”sælge” Emne Isas kvaliteter til arbejdsgiveren, så firmaet forhåbentlig kan se et match.

Det bedste er at flytte mennesker

Bilka og Eventforce så Emne Isas talenter og potentiale, og efter en oplæringsperiode arbejder Emne Isa nu alene i blomsterudsalget hver fredag og lørdag. Samtidig har hun også fået et vikariat hos Overlund Blomster og Brugskunst, som hun håber, kan blive til en fastansættelse. 

Det betyder, at Tina Hjorth Stender, ikke længere mødes med Emne Isa. Hun er ude af systemet, så at sige, og Tina kan glæde sig over, at hendes gode arbejde har bidraget til at give en anden kvinde arbejde:

- For mig er det allerbedste ved at være jobkonsulent, at jeg kan være med til at flytte mennesker. Og det er en stor glæde, når det går som i Emnes tilfælde. Hun er virkelig en fantastisk rollemodel med masser af vilje og gå-på-mod.

En holdindsats

Det giver også Tina Hjorth Stender et stort kick at være en del af et hold, der sammen hjælper en udenlandsk borger ind på arbejdsmarkedet:

- Emne og hendes familie startede jo med at få hjælp fra min gode kollega og sagsbehandler Ûmit Bekmez. De dygtige sproglærere på Sprogcenter Viborg har løbende givet Emne de sprogkundskaber, som er så vigtige. Så er der alle ledere og kollegaer hos Bilka, Event Force samt Overlund Blomster og Brugskunst, som har givet Emne den chance og den tillid, hun havde brug for. Der har også været frivillige fra Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp ind over. Og så må jeg altså bare virkelig rose Emnes familie – især hendes mand, som har bakket op og hjulpet hende hele vejen. Det er virkelig en stærk holdindsats, selvfølgelig med Emne selv i front, slutter Tina Hjorth Stender med et stort smil.