Diana lærer syriske kvinder dansk frivillighedskultur

25 syriske kvinder og Diana Masud står klar til at modtage gæsterne, når Den Grønne Bazar for tredje gang finder sted i Tinghallen den 5. november.

Tekst: Britt Roslyng/Kommunikation, Foto: Den Grønne Bazar

Få teksten læst op

...

Når de grønklædte fodboldspillere fra Viborg FF løber af banen efter lokalopgøret mod Silkeborg IF, åbner dørene endnu engang til Den Grønne Bazar, der er Viborgs største 2’nd hand sportsbutik.

Til forskel fra andre sportsbutikker er sportstøjet og -udstyret dog helt gratis til bazaren.

Brugte fodboldstøvler, træningsshorts, badetøj og meget andet sportstøj er samlet ind i løbet af emneugerne ”Grønne Sammen”. Til Den Grønne Bazar deles tøj og udstyr ud til alle interesserede. 

Den Grønne Bazar er for alle. I år kan 900 kilo sportstøj og -udstyr få nye ejere. Det er både bæredygtigt og kan hjælpe flere til at blive en del af et fritidsfællesskab.

En grøn håndsrækning

Det indsamlede tøj og udstyr er lagt i størrelser, så det er let at finde lige netop det, der er brug for.

Og det er her, Diana Masud kommer ind i billedet.

Diana arbejder som familiebehandler i Familiecenter Viborg. Her møder hun familier, hvor økonomi kan være en hæmsko i forhold til at begynde til en fritidsaktivitet.

- Min primære rolle er at sprede budskabet om, hvor man kan donere sit brugte sportstøj, indløse en billet til fodboldkampen mellem Viborg og Silkeborg og vigtigst af alt at sikre, at familierne kommer til Den Grønne Bazar. Det er så livsbekræftende at opleve, hvor glade alle gæsterne er, siger Diana Masud.

Frivilligt arbejde bygger bro mellem kulturer

Luise og Nawal sorterer de brugte sportssko under tribunen på Energi Viborg Arena.

Det brugte sportstøj har været på lidt af en rejse, inden det lander i Tinghallen. Efter det er samlet ind, skal tøj, sko og udstyr vaskes og sorteres efter størrelser, så det er lige til at tage i brug af de nye ejere.

I oktober mødtes en flok danske og syriske kvinder for at gøre udstyr og tøj klar under tribunen på Energi Viborg Arena.

- Talemåden ”Kendskab giver venskab” rammer det frivillige arbejde omkring bazaren rigtig godt ind. Ud over at de syriske kvinder taler dansk og får kendskab til dansk kultur, netværker og lærer de danske kvinder at kende. Det giver meget til begge parter, fortæller Diana Masud. 

Samtidig peger Diana på, hvad det gør for de syriske kvinders børn, at kvinderne er frivillige til bazaren.

- Det er vigtigt for børnene at se, at deres forældre er aktive ind i et frivilligt fællesskab. Jeg håber, at det inspirerer nogle til også at blive aktive ind i fritidslivet – både børn og voksne, slutter Diana Masud.