Digital nysgerrighed gav "Godt Gået" prisen 2023

De er hverken digitale eller teknologiske eksperter eller nørder. Men sammen med deres kolleger i Aktivitet og Udvikling vandt Team Karup/Fjends sidste år DigiTek-prisen "Godt Gået", fordi de dybest set bare var nysgerrige sammen med deres borgere.

Tekst og foto: Vivi Sjøner/Kommunikation

Hvordan virker en mobiltelefon? Hvad er ChatGPT? Og en eReol… hvor står den henne?

Den teknologiske udvikling løber stærkt, og det kan være svært at følge med – særligt, hvis man er ældre, men også for mange andre. For hvad kan man bruge alle de der nye digitale og teknologiske redskaber til? Og hvordan bruger man dem?

Det er Tina Ehlert og Nanna Caroc selv nysgerrige på. De er pædagoger og aktivitetsmedarbejdere i Aktivitet og Udvikling i Team Karup/Fjends og primus motorer for at indføre borgernær og nutidsrelevant velfærdsteknologi i hverdagen for ældre.

I praksis betyder det, at velfærdsteknologien blomstrer i små dagligdags gøremål – lige fra legende fysisk træning, til spændende dialoger om nutidsrelevante spørgsmål, der også kan trække tråde tilbage i tiden. Tina og Nanna har bl.a. på et af deres Moto Tiles-hold, trænet en 72-årig kvinde, så hun fik øget sit funktionsniveau og derved undvære sin rollator og rejse til Thailand og besøge sin søn.

Moto Tiles er digitale fliser, der kan bruges til bl.a. styrke- og balancetræning.

Nysgerrighed og mod gav pris

- Vores tilgang er, at vi ikke skal være eksperter, men at vi sammen med borgerne undersøger, hvordan tingene virker, og hvad de kan bruges til, forklarer Tina Ehlert.

Den metode har vist sig at være god, for når Tina og Nanna viser borgerne, at de heller ikke, er eksperter, så nedbryder det barrierer, og borgerne tør vise deres nysgerrighed og stille spørgsmål.

Og netop denne nysgerrighed på, hvordan teknologien kan blive brugt i små hverdagssituationer, er en af grundene til, at Team Karup/Fjends sidste år vandt DigiTek-prisen "Godt Gået" 2023. Samtidig har sidste års vindere haft modet og opfindsomheden til at bruge deres nysgerrighed til gavn for borgerne.

For medarbejderne er arbejde med den nye teknologiske og digitale metoder også en gevinst.

- Det er skidesjovt og fedt at gå på arbejde, fordi vi er så begejstrede for det, vi kan se, vi opnår. Og vi smitter jo kolleger fra andre steder i kommunen. Når vi fortæller om vores arbejde, eller de ser, hvad vi flytter hos borgerne, får de lyst til at gøre det samme, siger Nanna.

Tina nikker smilende og tilføjer:

- Men det er også vigtigt, at man i et team respekterer, at ikke alle er lige nysgerrige på den nye teknologi. Men opbakningen er vigtig fra både kolleger og ledelse. Og den har vi. Samtidig har vi en fantastisk sparringspartner i Velfærdsteknologiafdelingen inde på rådhuset.

Indstillede sig selv med stolthed

Team Karup/Fjends blev opfordret til at indstille sig selv til DigiTek-prisen "Godt Gået" 2023.

- Det var ikke svært at indstille os selv. Det handler jo blot om at stå ved, når man gør noget godt. I indstillingen fortalte vi ikke så meget om, hvor dygtige vi er. Vi fortalte om vores lyst til projektet, at vi brænder for det, og ikke mindst, at vi kan se lyset i borgernes øjne, forklarer Tina.

Da det blev afsløret, at de havde vundet, blev de faktisk ikke overraskede. Igen fordi de vidste, at de har gang i noget rigtig godt.

- Men jeg blev ydmyg og stolt, over at det vi har arbejdet målrettet med i 10 år, blev værdsat, siger Tina og Nanna følger op:

- For mig var det dejligt at få den viden, at det arbejde, vi gør, er vigtig og gør en forskel.

Både Tina og Nanna er sammen med deres kolleger stadig fyldt med nysgerrighed, så kommer der ny teknologi på banen, der skal prøves af, sidder de klar til at rækker hænderne op.

Hele Team Karup/Fjends fra Aktivitet og Udvikling blev overrasket sidste år af direktør Mette Andreassen fra Social, Sundhed og Omsorg, der overrakte teamet DigiTek-prisen "Godt gået" 2023.