Efteråret er den bedste tid til at tage i skoven og lede efter svampe. Naturvejleder Ane Langebjerg Lassen giver her idéer og gode råd til dig, der skal på jagt efter din første svamp.


På svampejagt med Ane
Tekst og foto: Vivi Sjøner
I sine ”Barske børnerim” skrev Poul Sørensen for 70 år siden et rim om at plukke svampe. Det lød sådan her:
“Plukker i skoven du ukendte svampe, / da bør du først lade lillebror smage derpå. / Dersom han dør under skrigen og krampe, / da bør du lade svampene stå. / Men hvis der ingenting sker med den lille, / tja, så gik den portion svampe til spilde.”
Og ja, svampe kan være farlige. Men det er der så meget, der kan. Så afsted med dig. Ud i skoven og nyd naturen, mens du går på jagt efter de skønneste, finurligste, sjoveste og smukke vækster. Og er du rigtig heldig og erfaren, kan du måske får et måltid mad med hjem.
Vigtigt med nyeste viden
Ane Langebjerg Lassen er naturvejleder ved Naturskolen i Viborg. Her har hun arbejdet i syv år. Til daglig har Ane hele kommunen som sin arbejdsplads, når hun skal undervise og inspirere børn i naturen om dens store og små vidundere. Men Naturskolen arrangerer også svampeture for foreninger og private grupper. Læs mere om Naturskolen på Viborg.dk.


I dag møder vi Ane ved Naturskolens hyggelige skovhus i Undallslund. Her står hun klar med en kurv, en urtekniv, en svampebog og sin mobiltelefon.
- Det er vigtigt med opdateret viden, når du går på svampejagt. Det kan du få med app’en ”Svampeatlas”, der hele tiden bliver opdateret med den nyeste information, fortæller Ane. Og så er vi ligesom inde på det igen. Er det farligt at gå på svampejagt?
Det korte svar er nej! Man kan røre alle svampe. Det er kun farligt, hvis du spiser svampe, som du ikke kender, og som derfor kan være giftige. Så det klare råd er: Lad være med det.
- Mange har arvet deres morfars svampebog, og det er jo hyggeligt. Den kan for eksempel også have nogle fine illustrationer, men der kan være svampe i den gamle bog, som der står, at du gerne må spise, som man siden har fundet ud af er giftige. Derfor er det så vigtigt med opdateret information om svampe, pointerer Ane.
Glad i låget
I det hele taget synes Ane ikke, du skal have så meget fokus på at finde spiselige svampe, hvis du er nybegynder ud i svampejagt.
- Nyd naturen og hav mere fokus på svampenes form, farve og duft. Man kan blive helt glad i låget, når man finder en smuk og spændende svamp, siger Ane med et stort smil, inden vi begiver os på jagt i skovbunden.