Michael er en ægte fiskenørd

Siden han var barn, har naturvejleder Michael Winther haft akvarie. I dag har han mange. De er fyldt med sjældne fisk, som Michael værner om for fornøjelsens skyld. Men hobbyen er også et stykke internationalt bevaringsarbejde.

Tekst og foto: Vivi Sjøner / Kommunikation – Fotos af fisk: Michael Winther

Når du ankommer til Naturvejleder hos Naturskolen Michael Winthers hjem i Kvols - lidt uden for Viborg, er der slet ingen tvivl om, at her bor en naturelsker. Vi er uden for byens larm og lyde. Haven er vild med vilje, frodig, farverig og alverdens insekter summer rundt og gør Michael glad.

Velkomstkomitéen består, udover Michael, af den menneskeglade, hvide golden Retriever Anton og den Garfield-farvede kat, Tjalfe der lever godt med kun en halv hale. Den resterende halvdel mistede Tjalfe efter en strejfetur – uden nogen rigtig ved hvordan.

Og så er der fiskene…

Jeg har haft akvarier, siden jeg var barn. Jeg er nok lidt en fiskenørd

Michael smiler og viser ind i sit ”akvarierum”.

Fra gulv til loft står akvarier stablet oven på hinanden. I alle sammen svømmer såkaldte ægte ungefødende tandkarper rundt. Men det er forskellige arter, der er i hver sit akvarie. De må nemlig ikke blandes, da mange af dem kan krydse.

-  Folk må selvfølgelig gøre, som de vil, men jeg er naturmand og foretrækker naturens former frem for fremavlede kulturformer. Derfor må arterne ikke blive blandet. Det er også derfor jeg ikke avler efter bestemte egenskaber som fx stærke farver eller store finner. Jeg forsøger at bevare fiskene, som de ser ud i naturen.

Bevarer bestanden

De mange fisk er ikke blot en hobby for Michael. Det er også en slags sport, samtidigt med at hans indsats er en del af et stykke internationalt bevaringsarbejde for en truet fisk, der naturlig kun lever i det mexicanske højland.

- Sporten for mig er, at jeg skal holde bestanden sund - ikke over en sæson men over årtier. Når jeg gør det, kan jeg samtidig være med til at redde arten. For det sker jo, at nogle af arterne uddør i deres naturlige habitat. Men når jeg og andre holder dem i live i vores akvarier, kan vi være med til, at de kan blive genudsat i en deres sø eller flod igen, forklarer Michael.

Når Michael siger ”vi”, så er han nemlig ikke alene med sin hobby. Sammen med ca. 100 andre i Danmark, Norge og Sverige er han medlem af foreningen ”Poecilia Scandinavia”, hvor han er aktiv som artslistefører. Det betyder, at han holder øje med bestandene og passer på, at arterne ikke bliver blandet. I alt findes der rundt om i verden 6 – 7 foreninger, der alle, sammen med biologer og zoologiske haver er med til at bevare de ægte ungefødende tandkarper.

Tequila og miraklet på De Dødes dag

At Michaels hobby er langt mere end blot en hyggehobby, fortæller historien om en af de ægte ungefødende tandkarper, som har det videnskabelige navn Zoogoneticus tequila. Den levede i en flod i Mexico indtil udsatte spisefisk, parasitter og forurening tog livet af den. En britisk akvarist tog i 2014 initiativ til at fragte arten tilbage til Mexico fra europæiske akvarier. Biologer i Mexico satte i 2016 fisken ud i floden igen og efter en vanskelig start trives arten nu og spreder sig.

Klik på billedet for fuld størrelse og få fiskens navn

- Fordi det gik lovende med tequila-tandkarpen, gik man i gang med en lignende udsættelse af Den Gyldne Skiffia (Skiffia francesae).  Her blev en helt fantastisk indsats blev sat i værk for at få fisken tilbage i floden. Den lokale befolkning – uanset alder blev involveret via flot formidling, teaterforestillinger og andre aktiviteter. Og det virkede. Floden blev etapevis ”renset”, og på De Dødes Dag i 2022 lavede man en kæmpe genudsættelse af Den Gyldne Skiffia i dens eneste oprindelige vand, fortæller Michael og tilføjer:

- Jeg synes, det er meget smukt, at den dag, de mindes de døde, sætter de en fiskeart ud, som skal leve for evigt. Det er meget symbolsk.

Siden er de lokale børn blevet til ”Flodens vogtere”, hvor de hjælper med at holde vandet rent, og i dag er den lokale befolkning stolte af, at i netop deres flot lever en lille fisk, som kun lever der og ingen andre steder i verden.

- Men, de kunne kun sætte fiske ud igen, fordi der rundt om verden findes nogle fiskenørder, som holder liv i bestanden.

Børnene og konen

Ude i Undallslund Skov, hvor Michael arbejder som naturvejleder, har han også et akvarie til at stå.

- Men jeg har et mantra overfor børnene: Jeg vil kun tale om danske dyr. Så det er kun, hvis eleverne selv viser interesse, at vi ser på fiskene, og jeg fortæller om dem.

Ellers er det kun i hjemmet, at Michael er fiskenørd.

- Jeg bruger nok tre timer hver søndag på at skifte vand i mine akvarier, og til daglig bruger jeg mellem en halv og en hel time på at tjekke alle akvarier, fortæller Michael og tilføjer med et smil:

- Min kone synes, jeg er lidt skør og ryster på hovedet af mig. Men så får hun ro til at strikke, og så går det lige op.