Vi ses ved valgbordet

Anita Overgaard Olesen har hjulpet med at afvikle valg flere gange, end hun kan huske. Og det bliver aldrig kedeligt, siger hun.

Tekst: Lene Bækgaard/Kommunikation. Foto: Henrik Klavsen, Lene Bækgaard og arkivfoto.

Kunne du tænke dig en hyggelig dag sammen med kollegerne, hvor du kan sige hej til naboer og bekendte, blive forkælet med god forplejning og få udbetalt et pengebeløb – samtidigt med, at du gør en indsats for demokratiet.

Det lyder nærmest som et Kinder-æg på speed. Men oplevelsen kan blive din, hvis du melder dig som administrativ hjælper, når der skal holdes valg til Europa-Parlamentet den 9. juni i år.

En medarbejder, der har været med til at afvikle masser af valg, er Anita Overgaard Olesen. Til daglig er hun skolesekretær på Mønsted og Sparkær skoler, og hun anbefaler varmt at give en hånd på valgdagen.

Til daglig er Anita Skovgaard Olesen skolesekretær på Mønsted og Sparkær skoler

- På Vicki kan man læse alt om, hvordan man tilmelder sig, hvor længe man skal sætte af til opgaven og en masse andet praktisk, men man kan jo ikke læse, hvor hyggelig en dag, det altid er, siger Anita Overgaard Olesen.

Hun er tilknyttet kommunens mindste valgsted i Mønsted og sidder altid ved Valgbord 1, hvor hun i løbet af sådan en dag hilser på masser af bekendte.

- Der er altid en hamrende god stemning, og alle er så hjælpsomme, så der er ingen grund til nervøsitet, selv om det, vi laver, jo er alvorligt nok.

En god mulighed for at snuse til opgaven

Valgene til Europa-Parlamentet har traditionelt ikke så høj en valgdeltagelse som f.eks. Folketings- og kommunalvalgene. Derfor, mener Anita Overgaard Olesen, er det en helt perfekt øvebane for nye administrative hjælpere, hvor de kan at snuse til, hvad opgaven går ud på. Der er simpelthen mindre stress på.

- Ved de danske valg kan vi godt have perioder, hvor der er fuldt hus i valglokalet og pres på. Det foregår lidt mere stille, når det er Europa-Parlamentet, så der er god tid til at blive sat ind i opgaverne, forklarer hun.

I de stille perioder i løbet af dagen er der også rig mulighed for at tale med valgkollegerne, som måske kommer fra helt andre områder end en selv. Det er berigende, synes Anita Overgaard Olesen og tilføjer:

- Man får et lille indblik i, hvad der sker rundt om på kommunens andre arbejdspladser.

Der er altid en hamrende god stemning, og alle er så hjælpsomme, så der er ingen grund til nervøsitet.

Anita Skovgaard Olesen

Fuld koncentration

Til gengæld er der helt stille og fuld koncentration, når stemmerne skal tælles op. Der går også en smule konkurrence i at være det første afstemningssted, der kan melde om 100 procent optælling. I Mønsted er de ofte først, men også meget præcise, fortæller Anita Overgaard Olesen.

- Når dagen er slut, føler jeg altid, at den er gået hurtigt. Jeg har ikke noget imod at bruge en enkelt søndag på valg. Ud over honoraret giver det bare en tilfredshed at være med til at få sådan en vigtig dag til at fungere for vælgerne, slutter Anita Overgaard Olesen.

Læs mere om, hvordan du kan blive administrativ medhjælper på kommunens intranet Vicki