Vagtplanerne er omdrejningspunktet

Vagtplaner, der både rummer medarbejdernes ønsker og arbejdspladsens behov, er nøglen til, at flere medarbejdere er gået fra deltid til fuldtid i Kildehaven.

Tekst og foto: Lene Bækgaard, Kommunikation.

Få mere i løn og samtidig mere fritid, hvis du går på fuld tid. Det lyder som en selvmodsigelse, men det er en helt konkret mulighed, hvis man ser sin arbejdstid over en periode på 12 uger.

– Man kan ønske at komme på fuld tid og så vælge at afspadsere de ekstra timer, man optjener over 12 uger, eller man kan vælge at få timerne udbetalt – eller man kan kombinere afspadsering med udbetaling af noget af beløbet, fortæller Alis Jensen, som er teamleder på plejecenter Kildehaven i Viborg.

Det er lige præcis den form for fleksibilitet, der har betydet, at 10 medarbejdere i Kildehaven i løbet af 2022 har besluttet at skifte deltid ud med fuldtid

Generelt er vi begyndt at snakke meget mere om det at være på fuld tid og de fordele, det giver for den enkelte.

Malene Navntoft, vagtplanlægger på Kildehaven

Mange fordele for den enkelte medarbejder – og for kollegerne

Vælger man at arbejde 37 timer om ugen i gennemsnit, vil arbejdstiden variere mellem 42 og 28 timer om ugen. Malene Navntoft, som er vagtplanlægger på Kildehaven, fortæller, at alle på fuldtid arbejder hver anden weekend, men til gengæld har fridage omkring de weekender, hvor man skal arbejde.

– Generelt er vi begyndt at snakke meget mere om det at være på fuld tid og de fordele, det giver for den enkelte, siger Malene Navntoft.

– Har man mindre børn, kan man f.eks. holde dem hjemme eller hente tidligt på en almindelig hverdag af og til. Det er også blevet lettere at komme på kurser, når flere er på fuld tid, og hvis man har brug for forskellige skånehensyn ovenpå en sygdomsperiode, så er det også lettere at finde opgaver, der passer til de hensyn, fortsætter hun.

Indtil videre er Alis Jensen og Malene Navntoft lykkedes med at udarbejde en plan, som i de store træk har kunnet tilgodeset både medarbejderens ønsker og arbejdspladsens behov, når arbejdstiden er blevet skruet op på fuld tid.

Læs også artiklen "Vivis Vox Pop om fleksibilitet i arbejdslivet"

Centerleder Annette Jensen understreger, at det er vigtigt, at vagtplanerne ikke ses som en mulighed for at få opfyldt alle ønsker 100 procent, men som en fælles aftale om det bedst mulige kompromis.

– Det, der rykker, er, at vi siger tingene ligeud til hinanden og respekterer, at der kan være forskellige perspektiver, siger Annette Jensen.

– Hvis nogen er nysgerrige på, om fuldtid er noget for dem, så opfordrer jeg dem altid til at spørge kolleger, som allerede har truffet dét valg, fortæller hun

Tid til at gøre opgaverne ordentligt færdige

Cecilia Christopher Aciro er gået på fuld tid.

En af medarbejderne, der er gået op i tid, er Cecilia Christopher Aciro.

– Det tager simpelthen stressen ud af opgaverne, når man ikke behøver at overlade opgaver til andre ved fyraftenstid, men har tid til at gøre dem færdige selv, fortæller hun. Hun er gået på fuld tid fra 1. december sidste år. Det betyder, at hun typisk har fri kl. 15 i stedet for kl. 13 på arbejdsdage i dagvagt.

– Så nu føler jeg, at jeg har fri, når jeg går hjem – også mentalt, forklarer hun.

Selv om hun har et lille barn, føler hun, at der er overskud til at arbejde mere, og at de ekstra timer både giver en bedre fleksibilitet og kvalitet i samværet med borgere og kolleger.