Naturen giver svarene

Seks uger i naturen ved Gl. Almind med vandreture, stilhed og mindfulness. For mange er det opskriften på at komme sig ovenpå stress, så de kan vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Tekst og foto: Lene Bækgaard / Kommunikation

Ilden knitrer i brændeovnen hos Gl. Almind Stressrehabilitering. Søren Bering Petersen og Lisbeth Støttrup sidder helt undtagelsesvis indenfor i kurvestolene ved det lave bord. Ellers opholder de sig nærmest kun ude i naturen. De seneste syv år har Søren og Lisbeth arbejdet sammen om at hjælpe stressramte med at finde en ny balance, så de kan vende tilbage til job eller uddannelse.

Naturen hjælper til

Søren Bering Petersen har arbejdet på Gl. Almind de seneste 12 år.

Hvorfor er det at være ude i naturen vejen til at komme sig ovenpå en periode med stress, kunne man spørge. Svaret er, at man simpelthen ikke kan undgå at blive påvirket i en positiv retning.

– Det beroliger nervesystemet at være ude i det fri, få ro og lidt frisk luft. Det er der mange undersøgelser, der viser. At være udenfor, hvor vi ikke er begrænsede af vægge og lofter, gør det lettere at slippe de følelser af sorg og stress, som mange går og tumler med, fortæller Søren Bering Petersen.

Den friske luft og fornemmelsen af, at der er højt til himlen, kan være med til at dæmpe følelsen af kaos indeni. Det er noget, som Gl. Almind-kursisterne fortæller, at de oplever, når de først er et par uger inde i forløbet.

– Vi præsenterer dem for forskellige redskaber til at håndtere stress, som de også kan bruge, når de er tilbage på arbejdspladsen igen. F.eks. at tage en kort pause, hvor man lige kigger ud ad vinduet eller går rundt om bygningen, så man kommer væk fra presset og får lidt luft, supplerer Lisbeth Støttrup.

Det beroliger nervesystemet at være ude i det fri, få ro og lidt frisk luft.

Søren Bering Petersen

Stilhed og struktur

Stilhed er et af de redskaber, som Søren og Lisbeth også benytter sig meget af i samværet med de stressramte borgere. Til gengæld er der kun ganske få sekunders stilhed ad gangen, når de skal fortælle om deres arbejdsmetoder og de erfaringer, de har gjort sig gennem årene. Man er ikke et øjeblik i tvivl om engagementet hos de to. De fuldfører ofte hinandens sætninger, som man gør, når man har arbejdet tæt sammen i mange år.

– Vi indleder hver morgen med at sidde rundt om bålet. Vi har også daglige gåture på programmet. Mange af dem, hvor vi går uden at sige noget. Faktisk kan man komme her uden at sige ret meget – det er helt op til en selv, fortæller Lisbeth Støttrup

– Man kan komme her præcis, som man er. Når der er nye på holdet, bliver de ikke præsenteret. De kommer bare og er med. Man skal ikke forklare sig, og der er ingen, som bliver sat højere end andre. Vi fokuserer ikke på, hvad folk har arbejdet med, og vi spørger heller ikke ind til deres syge-historie. Den er de jo ikke blevet raske af at tale om. I stedet arbejder vi med at få øje på, hvad der kan gøre dem raske, deres vaner, mønstre og overbevisninger, fortsætter hun.

Nyde før man kan yde

Det, der er behov for, mener de begge, er struktur i hverdagen. Det er forudsætningen for en god tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

– Gentagelser, struktur og genkendelighed er grundlaget for at komme sig. Det viser de erfaringer, vi har gjort os gennem årene. Naturen er et trygt sted at opholde sig, og det er den gratis effekt, vi benytter os af, når vi laver mindfulness og går ture, siger Søren Bering Petersen.

– Og så har vi ændret lidt på det gamle ordsprog, så vi nu siger, at man skal huske at nyde, inden man skal yde. Her er det nok at være til og nyde at være ude i naturen, smiler Lisbeth Støttrup.
– Vejen til helbredelse går gennem at finde ro, så man får øje på, at man selv har svarene på, hvordan man kan få det bedre, slutter hun.