Medarbejdere i en superliga for sig

De vander, gøder, prikker, kridter og klipper: Torben, Allan og Lars lægger stor kærlighed, masser af faglighed og mange timers arbejde i opgaven med at pleje det grønne græstæppe på Viborg Stadion.

Tekst/video: Marianne Fauerholdt / Lene Bækgaard, Kommunikation

Fodboldbanen på Viborg Stadion er – af Superligaens anførere - blevet kåret som den 2. bedste fodboldbane i den danske liga.

Det kræver teamwork og medarbejdere i deres helt egen superliga at trimme de 8.800 m2 græs på Viborg Stadion til den grad af perfektion. Faktisk kræver det i gennemsnit en hel dags arbejde for én mand året rundt – og de medarbejdere, som tilsammen lægger timer og lidenskab i det arbejde, er ansat i Viborg Kommune.

Sådan bliver banen helt perfekt

Til daglig er det groundsman Torben Rasmussen, der står for den praktiske pleje af banen. At være groundsman betyder, at man ved en hulens masse om at anlægge baner og passe græs på idrætsanlæg.

Men hvad er det så helt præcist, stadionmedarbejderne laver for at toptrimme fodboldbanen, når superligasæsonen er i fuld gang? Det fortæller Torben om i videoen her, hvor han bl.a. også afslører, hvad ”UEFA-tern” er, og hvad man bruger en ”pitchfork” til.

Det er ikke så svært, når man ka’

En af de andre medarbejdere, der hjælper med at passe banen, er serviceleder Allan Søndergaard – også kendt som centerinspektør Lars Christensens ”højre hånd”. Allan kan godt lide friheden i jobbet og at ingen dage er ens.

Et af Allan Søndergaards faste job i år er klipning af banen, men han har også andre opgaver i forbindelse med pasning af grønsværen. Hvilke opgaver, det drejer sig om, giver han eksempler på i videoen her:

De sår, prikker, gøder og meget mere

Der er mange andre opgaver i forbindelse med pasning af banen. F.eks. eftersår medarbejderne efter hver kamp banen med ca. 50 kg nye græsfrø, så græsset står flot – også i målfelterne, hvor sliddet er størst. Banen skal selvfølgelig også vandes, og ca. hver 10. dag skal den gødes på baggrund af jordanalyser.

Efter hver kamp bliver banen prikket med en maskine, der kaldes en ”verdi drainer”, der laver huller for hver 5. cm, som skal give luft til græsrødderne. Og hvis frosten kommer til de sidste efterårskampe – eller de første forårskampe, sætter stadionmedarbejderne også lidt ekstra lys på de steder i den sydlige del af banen, hvor sollyset sjældent rammer i de mørke måneder. Og nogle få gange kan det også blive nødvendigt at ”varme hele banen op”.

Det er en videnskab at pleje en fodboldbane til perfektion, og det er Torben, Allan og de andre græsnørder på Viborg Stadion, der - med deres store ekspertise - får det hele til at ske.