Cecilie arbejder for større mål

Kulturformidler Cecilia Agersnap er én af to medarbejdere på Viborg Bibliotekerne, som er med til at arrangere en temauge om FN’s verdensmål. Det er anden gang, at Viborg Bibliotekerne deltager i den landsdækkende kampagne i uge 17.

Tekst og foto: Britt Roslyng / Kommunikation

Verdensmålsugen fylder på biblioteker rundt om i hele Danmark. Det gør det også på biblioteket i Vesterbrogade 15 i Viborg. Det mærker du allerede ved indgangen. Her møder du Jakob Dalls udstilling "+2° Consequences", hvor hans fotografier fortæller menneskelige historier fra katastrofer, konfliktområder og kriser. Udstillingen kan du se til og med tirsdag den 30. april.

Cecilia viser Jakob Dalls udstilling frem

 - Det er Jakobs signatur-fotografi. Det er placeret yderst, så det er et af de første fotografier, du ser, når du kommer ind på biblioteket, fortæller Cecilia Agersnap, der viser vivi.dks udsendte rundt på biblioteket.

Fotografierne er en del af flere indretningsmæssige tiltag i forbindelse med Verdensmålsugen.

- Vi har også samlet nogle bøger med fokus på vandring og friluftsliv for at sætte fokus på nogle af de muligheder, vi har for oplevelser i Danmark. Vi behøver ikke rejse langt væk for at få nye indtryk. Det kan man finde inspiration til her, siger Cecilia, mens hun viser udstillingsmontren. 

Besøgende kan også skrive sine personlige mål ned på et stykke blåt papir eller dele et klimabudskab med politikere på et stykke gult papir.

Vi har altid et blik for aktuelle temaer, og klima er jo evigt aktuelt. I stedet for at sprede det ud, så får det i den her uge lov til at fylde noget mere.

Frivillige hænder hjælper til

Verdensmålsugen byder på otte forskellige arrangementer – lige fra genanvendelse af tekstiler og affaldssortering til fællesspisning.

Mange af arrangementerne er båret af frivillige kræfter, som Cecilia er i tæt kontakt med. De er vigtige for at få kunne realisere en temauge som Verdensmålsugen.

- Det er bare med at få aktiveret en masse gode kræfter. Vi har heldigvis mange gode samarbejder med fx Bæredygtig Viborg, Bedsteforældrenes Klimaaktion og Verdensmålsgruppen, fortæller Cecilia.

Foredrag, fællesspisning og tøjbyttemarked

Cecilia er tovholder på to af ugens større arrangementer, nemlig fællesspisning, hvor 30 deltagere spiser sammen, og tøjbyttemarked. Hun er især spændt på tøjbyttemarked, hvor du kan indlevere tøj, sko og tilhør, som andre så kan få glæde af, mens du selv kan finde nyt til din garderobe.

- Som noget nyt i år har vi fået Repair Café ind til tøjbyttemarked. Man kan komme ind og få repareret sit tøj. Er der gået en knap, vil du gerne lægge en skjorte ind, falder du for en mandeskjorte, men vil lave den om til en nederdel, så sidder de klar med deres maskiner til både at hjælpe og komme med inspiration, siger Cecilia og fortsætter:

- Jeg synes, at konceptet er vildt godt. Hvad der ligger stille i en garderobe, kan have værdi i en anden. Det er en tankegang, jeg synes er lækker, og som jeg gerne vil støtte.

Tøjbyttemarked finder sted lørdag den 27. april på Hovedbiblioteket i Viborg kl. 10.00-13.30.